Što je zajedničko u tehnici disanja trudnica, sportaša i indijske joge?


 

Emocionalna stanja su opsežni sklopovi (asocijacije)  povezani sa hormonima i živčanim sustavom.
Prilikom aktivacije emocionalnog stanja uvijek se aktiviraju određene asocijacije na događaje ili iskustva iz našega života. Te asocijacije nisu samo stresi, negativni i opterećujući događaji već i ugodna stanja.

                                         Moć pozitivnih emocija
Pozitivne emocije nisu popraćene stresnim stanjem koje se odražava na tijelo jer je tada naša percepcija živahna. Ako su naše asocijacije pozitivne i povoljne, osobito tada smo spremni pomoći, primjećivati druge, osjetiti empatiju ili simpatiju te biti obzirni. No to djeluje u oba smjera jer postupcima kojim se mi posvećujemo drugima te s interesom koji mi imamo za okolnu uz pomoć asocijacija možemo izazvati pozitivne emocije.

Hormon endorfini
Kada osjetimo da smo u opasnosti (ugledamo ili začujemo nešto što povezujemo sa neugodnim doživljajem) našem tijelu se oslobađaju hormoni koji utječu na povećanje pozornosti, krvnog tlaka i otkucaja srca, reorganiziraju naše percepcije i djelovanje živčanih funkcija, poboljšaju disanje, a mozak u međuvremenu preplave hormoni zvani endorfini koji djeluju poput morfija štiteći tijelo od osjećanja prevelike boli. Cijela ta jedna transformacija priprema nas za što uspješniju bitku ili bijeg.

Duboko disanje
I kad nismo u opasnosti možemo dubokim disanjem postići da se u mozgu počnu lučiti endrofini koji sprječavaju bolove. Zato disanje koje koriste trudnice tijekom porađanja, sportaši prilikom treninga ili osobe prilikom prakticiranja joge aktivira emocionalno stanje ugroženosti te se hormoni endorfini ispuštaju kako bi nas zaštitili od boli.

Metode buđenja asocijacija
1. na udove, mišiće, i organe - masaža, biofeedback, akupunktura
2. na područje osjećanja (hipnoza, meditacija, tehnike relaksacije)
3. na području obrednih radnji (molitva, psihoterapija, razgovor)
4. na području ponašanja (sport) i socijalnog života (društvene priredbe, igre, zabave, ples, šale..)
SHARE
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Objavi komentar

Hvala na komentaru!