Kava prije ili poslije obroka i kako ona utječe na vaše zdravlje

Možda ćete reći da već znate da kava bi trebala ići poslije obroka no da nemate volje žvakati dok se ne razbudite ali evo pročitajte do kraja i onda donesite odluku hoćete li nastaviti prvo piti kavu.

Kava(u daljnjoj priči govorimo o kofeinu koji se nalazi u njoj) je jedan od najboljih stimulansa koji podiže razinu budnosti ali isto tako blokira dosta bitnih jutarnjih procesa koji se trebaju izvršiti kako bi tijelo bilo spremno za dan.



Loša strana kave
Glavni proces koji kava blokira je proizvodnja seratonina iz esencijalne aminokiseline triptofan koja se nalazi u proteinskoj hrani. Seratonin u našem tijelu prvenstveno utječe na naše mentalno stanje (daje osjećaj zadovoljstva i mentalne opuštenosti) a samim time utječe i na apetit. Znači jutarnji ritual ispijanja kave prije obroka vas koči u startu da imate kvalitetan dan jer u njega ćete ući napeti, živčani, čak i sa glavoboljom, prežderani nekom hranom ili gladan itd.. Krenuti ćete u dan sa prividnom energičnošću i do podneva ako ne i ranije početi ćete se vraćati u stanje u kakvom ste bili prije prve jutarnje kave, a onda ćete brzo zgrabiti još jednu pa još jednu i eto stvorena je nezdrava navika.

Organizam s vremenom razvije otpornost na stimulaciju kave pa često se poseže za sve većim količinama kave kako bi se osjetila ista jačina stimulacije. To daje našem tijelu jako kratke periode kad može proizvoditi seratonin. Niska razina ove kemikalije može ozbiljno utjecati na rizik od depresije. Osobe koje vole piti kavu vrlo često nemirno spavaju ili im treba duže vremena da se opuste kako bi mogli spavati jer tijelo kasnije seratotnin pretvara u melatonin, hormon za miran san.

Osobe koje studiraju često piju puno kave kako bi pojačali svoje kognitivne funkcije kao što su memorija i učenje. Seratonin je prirodna kemikalija koja poboljšava iste kognitivne funkcije a kako kava blokira njezinu proizvodnju dosta studenata nakon što kava počne popuštati, osjeća se manje sposobna da pamti i uči, a ne tako rijetko odu spavati jer stalno odgađaju sa stimulansima umor.

Dobra strana kave
Ubrzava metabolizam (Za endomorfe je ovo dobra strana), smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 . Super je i popiti malu, kratku crnu kavu poslije treninga kako bi se smanjila jačina upale mišića (jer seratonin isto tako kontrolira osjećaj boli i kotrakciju mišića).








Zaključak
Uvijek imajte prvo jutarnji obrok jer vaše tijelo za vrijeme vašeg spavanja troši postojeće makronutijente iz organizma kako bi se regeneriralo. Nakon sedam do osam sati potrebno ga je ponovo opskrbiti, pogotovo sa proteinima i vodom kako bi nastavio proizvoditi seratonin a tijelo bilo rehidrirano (kava dehidrira). Endomorfi često preskaču jutarnji obrok jer misle da će brže smanjiti tjelesnu masu ako se izgladnjuju (nisam jela/jeo 8 sati pa budem preskočio/la i jutarnji obrok) a ustvari napraviti će kontraefekt u konačnici. Kavu ako pijete neka bude crna, bez mlijeka i šećera te poslije obroka. Ljude koje znam da su prestali piti kavu su kud i kamo sada zdraviji, regulirali su svoju tjelesnu masu i općenito su zadovoljni. Dosta dobar razlog da uklonite kavu iz vaši rutina.
SHARE
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Objavi komentar

Hvala na komentaru!