O tjelesnim mastima

Biti će potrebno da prethodno razumijemo tjelesne masti koje se talože u našem organizmu jer njih se i želite riješiti u konačnici zato što u velikoj količini štete vašem zdravlju. Dovoljno je 7-10% tjelesne masti da organi budu osigurani, da minerali i vitamini se mogu skladišti i da masti mogu štiti tijelo od vanjskih utjecaja. Sve ostalo je višak koji vam povećava vašu ukupnu masu a time nepotrebno vrši dodatni pritisak na zglobove i tetive nogu zbog čega će se intenzivnije trošiti i povećati rizik od trajnih ozljeda, isto tako stvara pritisak na kralježnicu koja nas tjera na skoliotično držanje (nepravilno držanje) koje dalje utječe na moguće ispadanje diskova i uklještenje živaca. Poprilično ozbiljno zar ne?

http://s28.postimg.org/n6ulqb0xp/Tjelo_po_postotku_tjelesne_masti.jpg


Vrste masnoća

Postoje dvije vrste masnoće koje naše tijelo ima a to su subkutana mast tj. potkožna mast koju možete „uštipnuti“ te visceralnu mast koja obavija i štiti naše unutarnje organe. Upravo ova mast koja se nalazi duboko unutar trbušne šupljine ako njezin postotak raste i ima je previše uzrokuje gojaznost, povišeni krvni tlak, razne kardiovaskularne bolesti (bolesti srca i krvožilnog sustava) i pogoduje razvitku dijabetesa tipa 2.
Do indeksa 9 visceralne masti je normala, od 10-14 je visok rizik, a od 15+ je jako visok rizik od gore navedenih problema.
Upravo radi toga sve osobe koje imaju visok postotak ove tjelesne masti prije nego idu topiti potkožnu mast moraju stabilizirati navedenu. Kroz raznu literaturu i članke odvajam da slatkiši, grickalice, razni tvornički prigotovljeni sirni namazi, skoro sve vrste kruha i pekarskih peciva, umjetni gazirani i ne gazirani sokovi, cornflakes, margarin te suhomesnati proizvodi sa tvorničkim aditivima su vodeći koji će narušiti vaše zdravlje i utjecati na rast štetne tjelesne masti. Nakon stabilizacije može se raditi na spuštanju visceralnih masti sa biljnim namirnicama koji sadrže visok postotak dijetalnih vlakana (Zeleno lisnato povrće, orašasto i bobičasto voće). Svejedno upozoravam da ne jedete sad samo salatu kako bi maknuli tjelesnu masnoću jer će vam patiti mišići i kosti, koža će ostati rastegnuta i slaba da se brani od virusa i bakterija, kosa vam može opadati itd. Mora se uvijek paziti da ima svih hranjivih sastojaka dovoljno kako bi se tijelo moglo polagano transformirati u kvalitetnije i zdravije stanje.

Subkutana mast ili „opipljiva tjelesna mast“ se javlja kod unošenja više kcal nego što je potrebno organizmu po obroku. Koliko će se kcal unijeti po obroku a da ne ode u tjelesne masti ovisi o dobu dana, aktivnostima koje će se događati između obroka ali isto tako kakav je omjer proteina, ugljikohidrata i masti te naravno kvaliteti namirnica. 


Na sreću ne morate se time zamarati jer imate mene koji će za vas u jednom neizvjesnom vremenu pokrenuti akciju gdje ću porazgovarati sa pojedincem i složiti par jelovnika koji će odgovarati njegovom individualnom profilu.

Ovo je ključno da znate… tjelesne masti neće nestati same od sebe već je potrebno vježbati i imati dobru prehranu. Dakle ni jedna tableta, ni jedan shake kao ni razne kreme, čajevi i ne znam što sve ne, neće pomoći da maknete tjelesne masti ako ne vježbate. Uzalud trošite novce na suplemente jer i ako izgubite tjelesne masti sjedeći doma one će se vratiti i naplati će cijenu udarom na zdravlje.
SHARE
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Objavi komentar

Hvala na komentaru!