Pikantna juha od tikvica

Pikantna juha od tikvica (po porciji):
Kalorije 157 • bjelančevine 5 g • ugljikohidrati 8 g • masnoće 12 g


Za pripremu ove ukusne juhe možete upotrijebiti zelene ili žute tikvice. Kad joj je sezona, tikva je izvrstan izbor. Izvadite tikvu prije guljenja, ogulite je i narežite na kockice od cm. Ako je juha pregusta, rarijedite je s malo vode. Postupno dodate vodu dok ne dobijete željenu gustoću.

Posluživanje: Jednostavan ukras od jogurta ili kiselog vrhnja dovoljan je dodatak ovoj privlačnoj juhi. Stavite žlicu jogurta na površinu juhe, zatim provucite vrh žlice kroz središte da postignete spiralni izgled. Kao prilog dobro će poslužiti topla lepinja. Za ljetnih vrućina ovu je juhu bolje poslužiti hladnu.

Potrebna kuhinjska oprema
 • mali oštri nož • daščica • velika posuda • kuhača • mala zdjela • vrč za mjerenje • velika zdjela • cjedilo

Sastojci za 4 osobe
1 luk srednje veličine
900 g zelenih ili žutih tikvica, oprati
50 g maslaca
1 ravna žlica blagog curry praha
1 ravna žličica kurkume
1 ravna žličica soli
1/2 žličice mljevenog đumbira
600 ml vode
mljeveni crni papar
jogurt ili vrhnje za ukras

1 Ogulite i prepolovite 1 luk. Nožićem ga narežite na kockice tako da obje polovice narežete na ploške a zatim ih izrežete poprečno pod pravim kutom.

2 Obrežite 900 g tikvica tako da odrežete oko 1 cm sa svakog kraja. Narežite tikvice na tanke ploške.

3 Otopite 50 g maslaca u posudi dok se ne zapjeni. Dodate luk i tikvice te miješate dok se ne oblože maslacem. Poklopite, pirjajte na vatri srednje jačine 10 minuta, uz povremeno miješanje.


4 U zdjelici pomiješate curry, kurkumu, sol i đumbir. Dodate tikvicama. Pirjajte, uz miješanje, 1 minutu.



5 Dodate 600 ml vode i kad zakuha smanjite temperaturu, poklopite i lagano kuhajte oko 20 minuta ih dok ne omekša.




6 Postavite veliku zdjelu na vlažnu krpu kako bi bila stabilnija. Stavite cjedilo na zdjelu, postupno ulijevajte juhu i protiskujte je stražnjom stranom kuhače. Isperite posudu. Ako imate ručni blender možete sve sastojke zblendati u loncu u kojem se je juha i kuhala. Ako nemate, vratite juhu u čistu posudu, dodajte crnog papra po ukusu i lagano podgrijte. Poslužite ukrašeno jogurtom ili vrhnjem.
SHARE
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Objavi komentar

Hvala na komentaru!