Ljekoviti čajevi

Najbolji su ruski ili kineski čajevi koji se pripravljaju od zimzelenih listova koji imaju bijele i ružičaste cvijetove ugodna mirisa. Listovi čaja uglavnom sadržavaju stimulanse za povećanje budnosti kao što su tein (sličan kofeinu), teofilin i teobromin. U njemu se nalazi i određena količina tanina koji utječe na njegovu trpkost te eterična ulja od kojih potječe ugodan okus i miris.
Čajevi većinski imaju zanemarivu hranjivu vrijednost jer skoro uopće ne sadržava proteine, ugljikohidrate niti masti. Sam po sebi nema vitamina pa se često uz njega može poslužiti kriška limuna i med.

Ljekoviti čajevi
Postoje razni domaći čajevi koji imaju raznovrsnu primjenu a jedna od njih je liječenje bolesti, ublažavanje simptoma bolesti, a mogu i utjecati i na psihološkoj bazi.

Čaj od lavande
Lavanda ima razne namjene od mirisne biljke, tjeranja moljaca sa naše odjeće do ljekovitih svojstava. Ovaj čaj pripravlja se od sušenih cvijetova koji rastu u grmovima lavande.
Ako imate fizičkih poteškoća kao što su nadutost, grčevi, problemi sa crijevima, sinusima ili različitim infekcijama respiratornog sustava.  Želučani problemi su često povezani sa stresom, anksioznošću, depresijom te jedna šalica čaja od lavande pomoći će vam da se smirite i oraspoložite. Jedan sličan čaj koji će vam popraviti vaše psihičko stanje je gospina trava.

Čaj od đumbira
Ova namirnica se koristi preko 2500 godina u Aziji, ponajviše u Kini i Indiji. Ima izuzetno intenzivan i osvježavajući okus koji ga čini jednim od vodećih prirodnih lijekova protiv mučnine.
Bogat je vitaminom B, eteričnim uljima, kalijem, magnezijem manganom i bakrom. Đumbir potiče lučenje sluzi te na taj način sprječava nastanak čira. Isto tako kao i većina čajeva stišava upale te pozitivno djeluje na ublažavanje alergijskih reakcija.

Čaj od koprive
Kopriva je jedan od prirodnih ljekovitih biljki koja svoju primjenu datira duboko u prošlost. Jedan od najzapaženijih djelovanja je kod anemije (manjak željeza u organizmu često nas čini umornim i beskorisnima)  jer sadrži visoke razine željeza. Ako želite popraviti svoju kardiovaskularnu sliku ovaj čaj je svakako topla preporuka.


Zeleni čaj
Zeleni i crni čaj su tradicionalni čajevi koji se piju stoljećima u Rusiji. Oni su isto uvezeni iz Kine za vrijeme karavanskih kretnji. Ono što razlikuje ruski od kineskog čaja je to što ruski ima "dimljeni" miris koji je nastao od logorske vatre od karavana koji su putovali čak i do 18 mjeseci te je takav okus u Rusiji i zadržan.
Ispijanjem ovog čaja smanjujete rizik od raka, uništava kancerogene supstance iz duhanskih proizvoda. Djeluje antivirusno, smanjuje nivo kolesterola i triglicerida u krvi te na taj način štiti srce.


SHARE
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Objavi komentar

Hvala na komentaru!