Rižoto od špinata i pršuta

Rižoto od špinata i pršuta (po porciji):
 • kalorije 734 • bjelančevine 32 g • ugljikohidrati 104 g • masnoće 24 g


Kad je kuhana, riža bi trebala biti meka i imati vrlo kremastu, lagano ljepljivu strukturu. Količina temeljca navedena je otprilike, pa dodate još malo u slučaju da rižoto postane pregust.

Vegetarijanska verzija: Umjesto pršuta možete koristiti gljive shiitake 100gr i zajedno sa lukom popržite, umjesto maslaca- biljnu mast, umjesto pilećeg temeljca - temeljac od povrća te izbacite parmezan, ako želite malo da jelo bude šarenije i za crticu finije možete pred kraj dodati sušenu rajčicu.

Posluživanje: Upotrijebite rižu scotti arborio jer sadrži škrob koji čini rižu kremastom.

Potrebna kuhinjska oprema:
• cjedilo • malen oštar nož • daščica • duboka tava • kuhača • vrč za mjerenje • kuhinjske škare

Sastojci za 4 osobe:
125 g svježeg špinata   
750-900 ml pilećeg temeljca
1 luk srednje veličine
25 g maslaca
1 ravna žlica zgnječenog češnjaka.
225 g riže Arborio
70 g pršuta
50 g ribanog parmezana
sol i crni papar

1  Operite 125 g špinata nekoliko puta mijenjajući vodu i dobro ga osušite u cjedilu. Uklonite tvrde stabljike.


2  Ogulite 1 luk  i prerežite ga napola. Narežite na kockice tako da svaku polovicu narežete na ploške, a zatim ih izrežete poprijeko.


3 Zagrijat 25 g maslaca u dubokoj tavi dok se ne zapjeni. Dodate narezani luk i pržite, uz povremeno miješanje, 5 minuta.


4 Dodate 1 žličicu zgnječenog češnjaka i 225 g riže te pržite 1 minutu dok riža ne postane prozirna. Dodate oko 600 ml temeljca i pustite da zakuha.


5 Smanjite temperaturu, poklopite i lagano kuhate 5 minuta uz često miješanje. Umiješate špinat i pirjajte oko 5 minuta, otklopljeno, da riža postane meka i većina se temeljca upije. Ako riža postane pregusta, dodate još malo temeljca.

6 Maknite posudu s vatre. Dodate 70 g pršuta izrezanog na komadiće, 50 g parmezana te soli i papra po ukusu. Vratite posudu na vatru i pirjajte, uz miješanje, 1-2 minute dok pršut ne bude kuhan a rižoto kremast.
SHARE
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Objavi komentar

Hvala na komentaru!