Mineralne vode

Mineralne vode su vode koje iz prirodnih izvora izviru same ili se do njih dolazi bušenjem a sadržavaju više od 0,1 % otopljenih čvrstih tvari.

Kako se mineralne vode često koriste u liječenju raznih bolesti, nazivaju se još i ljekovite vode. S druge strane, mineralne vode za piće, same ili pomiješane s voćnim sokovima ili vinom zovu se stolne vode.

Svoj specifičan sastav mineralne vode stječu otapanjem minerala prilikom prolaska kroz zemljine slojeve. U mineralnim vodama pronađeno je 60-ak elemenata.
Klasifikacija mineralnih voda provodi se u prvom redu prema njihovu kemijskom sastavu te fizikalnim i fizikalno-kemijskim svojstvima. Takve podjele mineralnih voda obično su prikazane tablično ili grafički.

Znanstveno je dokazano da natrij (Na) izvanstranični element ima veliku sposobnost vezivanja vode. Zato je prilikom procesa otpuštanja vode u završnom dijelu priprema potreban oprez, čak i s mineralnim vodama. Neki body bilderi, radi postizanja što boljeg izgleda, idu tako daleko pa potrebe za tekućinom zadovoljavaju samo destiliranom vodom, posebice posljednja dva do tri dana pred nastup, ponekad i dulje. Stoga ako ste u završnim fazama definiranje tijela treba izbjegavajte natrij, jer može u kratkom vremenu navući vodu na mjesta gdje je ne želimo.

Mineralna voda za druge športaše pa i body bildere koji nisu u završnoj fazi priprema, dobro nadoknađuje vodu u organizmu, a osobito elektrolite izgubljene intenzivnim znojenjem.
Ni mineralna, kao ni obična, voda nema nikakvu energetsku vrijednost.
SHARE
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Objavi komentar

Hvala na komentaru!