Kako funkcionira naš metabolizam

Metabolizam je proces koji obuhvaća kemijske promjene prehrambenih sastojaka u organizmu i to od trenutka kada su apsorbirani pa skroz do njihove uporabe za građevne, energetske ili regulacijske potrebe.

Metabolizam se istodobno odvija u dva osnovna procesa: anabolizam i katabolizam.

Anabolizam je proces u kojem se iz prehrambenih sastojaka dobivaju spojevi potrebni za izgradnju organizama i rezervnih tvari.

Katabolizam je skupni proces razgradnje proteina, masti i ugljikohidrata u stanici, a dobiveni se produkti koriste u razne svrhe (poglavito dobivanje energije).

Na pretvorbu hranjivih sastojaka u organizmu mogu utjecati brojni vanjski činitelji. Neke od njih možemo i trebamo kontrolirati radi pravilne probave. Nervoza i napetost mogu ometati funkcije želuca. Ako se hrana uzima kada je čovjek premoren, opterećen problemima ili nervozan, mogu se pojaviti probavne smetnje. Obroci pojedeni na brzinu i nepotpuno ižvakana hrana izrazito negativno utječu na probavu jer se ugljikohidrati počinju probavljati već u ustima pod djelovanjem odgovarajućih enzima. Ti se enzimi nalaze u slini koja u procesu žvakanja natapa zalogaj. Ako je hrana nedovoljno ižvakana, probava ugljikohidrata u toj fazi neće biti potpuna jer zalogaj nije bio pravilno natopljen slinom, te samim time i odgovarajućim probavnim enzimima. Slične neželjene posljedice može uzrokovati i prevelika količina tekućine prilikom jela. Na taj se način može smanjivati maseni udjel, te samim time i učinkovitost probavnih enzima koji preko sline ulaze u zalogaj i natapaju ga. Za športaše se preporučuje stjecanje navike prehrane u točno određeno vrijeme radi usklađivanja velikih zahtjeva za probavom hrane. Također ne treba uzimati ni pretjerano hladne ni vruće obroke nego bi hrana trebala biti tjelesne temperature.
SHARE
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Objavi komentar

Hvala na komentaru!