O mlijeku, obradi mlijeka te jeli mlijeko zdravo

Mlijeko i mliječni proizvodi imaju veliku prehrambenu vrijednost pa nalaze svoje mjesto u skoro svakoj uravnoteženoj prehrani. Mlijeko sadržava sve organizmu potrebne hranjive sastojke. To su masti, proteini, ugljikohidrati, vitamini, minerali i zaštitne tvari (antitijela).

U vimenu zdrave krave, mlijeko nema bakterija, a stajanjem na zraku u njemu se razvija mikroflora koja uglavnom nije patogena za čovjeka. Onečišćenim se mlijekom mogu prenositi klice raznih bolesti kao što su tifus, paratifus, dizenterija, kolera, pa i tuberkuloza.

Da bi se uništilo ili barem oslabilo djelovanje bakterija u mlijeku, te da bi mu se produljila trajnost, mlijeko mora proći različite procese prerade koje mu često smanjuju biološku vrijednost.

Postupci za smanjivanje broja štetnih mikroorganizama u mlijeku

 

Pasterizacija - tim se postupkom minimalno smanjuje količina vitamina, a stupanj probavljivosti mli-jeka ostaje nepromijenjen.

Baktofugacija - bakterije se prvo unište pasterizacijom, a zatim se drugi nepoželjni sastojci odstrane centrifugiranjem. Predstavlja jednu od najboljih metoda za sterilizaciju mlijeka.

Prokuhavanje - tijekom vrenja na 101 °C pet minuta uništava se znatan broj bakterija. Mlijeko nakon toga treba naglo ohladiti da bi se spriječilo ponovno razmnožavanje bakterija otpornijih na temperaturu. Takvo mlijeko može stajati u hladnjaku i do tri dana.

Sterilizacija - postupak zagrijavanja mlijeka na temperaturi od 110 do 130 °C. Taj postupak mora biti praćen homogenizacijom, tj. usitnjavanjem masnih čestica. 0 steriliziranom je mlijeku razgrađena znatna količina vitamina C, proteina i laktoze, te mu je samim time smanjena prehrambena vrijednost.

Kondenzacija - isparavanjem vode povećava se maseni udjel sastojaka mlijeka za 60 %. Ono može biti zaslađeno i nezaslađeno. Trajnost tog mlijeka iznosi i do nekoliko mjeseci.

Dehidracija - nastaje kada se voda u potpunosti ispari raznim postupcima.

 Jeli mlijeko zdravo?

Ljudi naime imaju enzim po imenu laktaza koji razgrađuje mliječni šećer ili laktozu a od naše druge godine njegova količina se smanjuje. Nedostatak laktaze u organizmu uzrokuje netoleranciju na laktozu iz mljeka ili učestalim uzimanjem može utjecati na stvaranje netolerancije.
Glavni simptomi su podrigivanje, nadutost, osjećaj težine u želucu, proljev i mučnina, može privremeno oštetiti sluznicu želuca i pojačati lučenje nosnog sekreta.

Dakle za djecu je zdravo, dok za odrasle nije. Osobe koje se bave bodybuilingom ili  se bave sportom trebali bi izbjegavati mlijeko. Opet ako vide mlijeko kao sveti gral preporučujem da kupe proizvod koji sadrži laktazu kako bi se pravilno razgradila i rasporedila. Fermentirani proizvodi od mlijeka su zdravi za sve uzraste kao i mliječna sirutka.

Ako trebate preporuke gdje i koji proizvod laktaze kupiti kontaktirajte me.





SHARE
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Objavi komentar

Hvala na komentaru!